Aurora Boreal

Martes, Oct 23rd

Last updateJue, 18 Oct 2018 11pm

Home > Literatura > Libros > Novellesamlingen Langrendsskiløberen ('El esquiador de fondo', 2014) er udkommet på dansk Mikroforlaget Apuleius’ Æsel.

Libros

Novellesamlingen Langrendsskiløberen ('El esquiador de fondo', 2014) er udkommet på dansk Mikroforlaget Apuleius’ Æsel.

langrandsski:250Langrendsskiløberen
Lucas Ruiz
Forlag: Mikroforlaget Apuleius’ Aæsel
Sidetal: 214
Udgivet: 2016

 

Langrendsskiløberen af Lucas Ruiz. Fortællingerne undersøger kærlighedens skrøbelighed, den enkeltes ensomhed og erindringens porøse, flygtige karakter. Med inspiration fra tidens autofiktive strømning får de tilsyneladende autentiske hændelser en fiktiv drejning og novellerne fører sin læser gennem en indre rejse, der undersøger hvad det vil sige at være menneske i en nutidig virkelighed.

 

Novellesamlingen Langrendsskiløberen (El esquiador de fondo, 2014) er udkommet på dansk Mikroforlaget Apuleius’ Æsel. De elleve korte fortællinger er skrevet af debuttanten Lucas Ruiz, et navn som mange spansklærere vil kende fra forsiden af en række bøger til spanskundervisningen.


Novellen ’En legende om udlændinge’, som åbner samlingen, slår et af hovedtemaerne i bogen an – det at være en kærlighedsimmigrant i Danmark. Allerede her er man som spansklærer i et genkendeligt landskab; spansktalende kærester og blandede ægteskaber er en fast bestanddel af vores miljø, en naturlig konsekvens af sprogrejser, Erasmus-ophold og studieture. Novellen fortæller humoristisk og lidt vemodigt om den svære begyndelse, som fortælleren deler med mange andre udlændinge, der bosætter sig i Danmark; nemlig at skulle tjene penge i jobs, der er langt under kvalifikationerne. Det blik, som fortælleren anskuer situationen med, er helt fri for selvmedlidenhed. I stedet er der tale om en fint sanset skildring af et skæbnefællesskab mellem nytilkomne, af de tidlige morgener i de århusianske gader, af nøglebundter og avispakker – og af, hvordan den ydmyge stilling fordøjes hjemme hos familien i Spanien. Det pikareske fornægter sig ikke i novellens afslutning; fortællerens mor har fortalt veninderne, at den søn, som tjener til dagen og vejen som avisbud i Danmark ”arbejder i avisbranchen”.


Temaet ’en spanier i Danmark’ går igen i forskellige former i flere af de andre fortællinger. Der er flere passager, hvor distancen og det anderledes momentvis træder frem i fint registrerede, men solidariske billeder af danskernes kultur. På samme måde er der også beskrivelser af situationer, der vil få en kender af Spanien og spanierne til at trække på smilebåndet.


Langrendsskiløberen er dog langtfra en kultursociologisk analyse af forskellene på Danmark og Spanien. Fortællingernes egentlige omdrejningspunkt er snarere en undersøgelse af eksistentielle problematikker, som kærlighedens skrøbelighed (”Nederlaget” og ”Besøget”), den enkeltes ensomhed midt i hverdagslivets travle gøremål (”Den metodisk skibbrudne”) og erindringens porøse og flygtige karakter (”Volubilis”). Karakteristisk er fortællerstemmens nøgne og uprætentiøse ærlighed:


«Der står vi så, vi to, en tidlig morgen over for hinanden og prøver at regne ud hvad denne dag mon vil bringe, hvilke forglemmelige eller uforglemmelige øjeblikke. Med min godt brugte reklame T-shirt, mine luvslidte cowboybukser og mine sandaler med hvide sokker ligner jeg noget der balancerer mellem det latterlige og det anakronistiske. Jeg ved det og rødmer næsten ved tanken om det, men da jeg ser Lucias uskyldige og umiddelbare smil, føler jeg mig som en lykkelig mand, en smule forvirret måske, dårligt klædt, og som altid lidt distræt, men lykkelig. Med min finger tegner jeg en usynlig kurve på himlen, jeg lukker øjnene og sukker. Dagen er begyndt».

langrandsski 375Hvis man her aner en inspiration fra tidens autofiktive strømning, er man ikke helt galt på den. Bagsideteksten taler om ’literatura de la experiencia’, og det er de tilsyneladende små ting, som cykelturen til børnehaven med den lille datter, vejledningssamtalen med en studerende og pendlerturene i de tidlige morgentog, som sanses, registreres og beskrives i et poetisk og billeddannende sprog, der snor sig ind og ud af fortællingernes labyrintiske spor. Det biografiske transformeret til fiktion eller fiktion som fremstår biografisk bliver stærkt tematiseret i den sidste – og for hele samlingen opsamlende – novelle ”Fra pålæggelse til påtagelse”. Her træder læseren ind i en intertekstuel leg, hvor et oplæg på en konference om Javier Cercas roman Los soldados de Salamina indlejres i en novelle, hvor fortælleren, der er lærer, diskuterer Cercas roman og konceptet ’sande fortællinger’ med sine studerende.


lucas ruiz 300Novellerne har flere klart tegnede og rørende portrætter af mennesker i fortællerens omgivelser, som f.eks. i ”Min mors encyklopædi”, hvor fortællerens mor samler umiddelbart tilfældige kommentarer og forklaringer i sin gamle kalender i et forsøg på holde styr på en kaotisk og forvirrende verden.


«Verden gled hende af hænde, fordi den var så stor, hun kunne ikke overskue den, den var enorm og umulig at tolke, men hendes kalender med datoer og aftaler der for længst var udløbet, havde bragt en smule orden i hendes verdens uformulerede kaos.


- Du skulle læse lidt mere, mor, sådan kan du lære nye ting, havde jeg sagt til hende ved flere lejligheder, uden anden hensigt end at drille hende og få hende til at lade mig være i fred.


Men min mor havde taget det bogstaveligt. Sådan er hun. Enhver af mine kommentarer, hvor tankeløse og ubetænksomme de end måtte være, borede sig ind i hendes hjerte med denne elementære moderlige og blinde loyalitet.


Fra den dag kunne ethvert avisudklip, enhver brochure, hvor underlige de end måtte være, blive en del af hendes kulturskat, en del af denne mærkelige bog om livet som hendes kalender gradvist forvandlede sig til.»


Ved første øjekast et umuligt og naivt forehavende, men måske ikke så forskelligt fra, hvordan vi alle stykker vores billede af virkeligheden sammen af mere eller mindre tilfældige elementer.


Novellesamlingens titel Langrendsskiløberen – som også er en selvstændig novelle i samlingen – knytter først og fremmest fortællingerne til det nordiske og antyder dermed fortællerens definitive forbindelse til denne del af verden. Samtidig ved alle, der har prøvet at løbe langrend, at det handler om rytme, balance og udholdenhed i en barsk, men underskøn og magisk natur – præcis lige som det gør i tilværelsen selv. Langrendsskiløberen er en stærk debut, som fortjener at blive læst af mange – foreløbig er det kun os med spanskkundskaber, der kan få fornøjelsen.

Material enviado a Aurora Boreal® por Lucas Ruiz. Publicado en Aurora Boreal® con autorización de Tina Lynge y Lucas Ruiz. Foto Lucas Ruiz con Viveca Tallgren © Lorenzo Hernández. Carátula del libro Langrendsskiløberen © cortesía Mikroforlaget Apuleius’ Aæsel.

 

Kommende arrangementer:
• Odense: 27. okt. kl. 19.00: Dalum Bibliotek. Foredrag: ”Kan en indvandre skrive litteratur?”.
https://www.odensebib.dk/arrangementer/kan-en-indvandrer- skrive-litteratur
• Århus: 03. nov. kl. 19.00: Godsbanen. Bogreception.
• Kobenhavn: 12. nov. kl. 11.00: Bogforum, Bella Center, stand C3-033. En forfattersamtale mellem Lucas Ruiz og Sten Jacobsen om deres novellesamlinger Langrendsskiløberen og Blind trappe.

• Kobenhavn: 09. dec. kl. 19.00: Ræven og Pindsvinet (Vesterbrogade 176) Præsentation med oplæsning af bl.a. skuespiller Christine Kjærulff.

Hvis man har fået lyst til at læse Lucas Ruiz’ bog, kan den fås hos:

Mikroforlaget Apuleius’ Æsel
http://apuleius.dk/udgivelser/

Genieve Munk, International Book Service en Århus, Klostergade 33
http://www.gmibs.dk/new_site/

Rævn og Pindsvinet, boghandel og kaffehus
http://rævenogpindsvinet.dk/

Forfatteren: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.">
Bogen an også bestilles gennem netboghandlere (Saxo m.fl.)
https://www.saxo.com/dk/soeg/boeger?query=langrendsskiløberen
http://www.gucca.dk/soegning/Langrendsskil%25C3%25B8beren
http://www.arnoldbusck.dk/boeger/skoenlitteratur/langrendsskiloeberen

Forlaget Aurora Boreal® Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

 

 

 

Los amigos invisibles - próxima publicación

Sample image

AURORABOREAL® para los amantes del español.

ISSN 1903-8690  Versión digital.
ISSN 1902-5815   Versión impresa.

Aurora Boreal® es una marca registrada.
Aurora Boreal® no se hace responsable de las opiniones de nuestros colaboradores.

Aurora Boreal® la revista para los amantes del español que hacemos desde Dinamarca.

Aurora Boreal® es la plataforma digital de la Editorial Aurora Boreal®  CVR nr. 37034584